Přejít k hlavnímu obsahu
x

Zažívací potíže nejen o Vánocích

Kdysi byly Vánoce svátky klidu, míru, rozjímání a setkávání. V minulosti představovaly až magický moment, spojený s různými mýty, pověrami a také symbolickým obdarováním blízkých. Dnes jsou bohužel více svátky konzumu a obžerství. Zatímco dříve se stravování na Štědrý den zahajovalo půstem a pokračovalo konzumací chutných jídel, večeře byly opulentní spíše počtem chodů a pestrostí než množstvím jídla, dnes půst drží málokdo a svátky jsou pak přímo obdobím, vhodným ke nadměrné konzumace všeho dobrého, ale nevhodného. Co ale může přejídání způsobit a jak se nepříjemnostem vyhnout?

S rozvojem společnosti a jejím bohatnutím postupně dochází k úbytku nutnosti těžké fyzické práce, ke zvětšení volného prostoru pro naplnění přání i realizaci koníčků a k prakticky plné dostupnosti stravy bohaté především na energii a bílkoviny. Vánoce se s přispěním reklam, obchodních řetězců a nákupních center proměnily na hektickou soutěž o nejvýhodněji pořízený dárek, ve svátky blahobytu, ale také psychického vypětí a stresu. Z pohledu stravování se Vánoce staly svátky přejídání, opíjení, nicnedělání. »Pokud se stane, že se o Vánocích občas přejedí nebo opijí s důsledkem trávicích potíží celoročně pohybově aktivní lidé, budou nejspíš čelit přechodnému problému, který lze rychle zvládnout. Na rozdíl od celoročních peciválů, kterým hrozí mnohem závažnější problémy.« říká Pavel Kohout, primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici Praha.

Jaké potíže hrozí při přejídání a opíjení?

Nejméně závažným problémem je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Na vině je velká spotřeba masa, především tučného, případně mírná opilost. V žaludku zůstávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát, chlebíčky se salámem nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Alkohol sám o sobě může ve větším množství vyvolat zánět žaludku (gastritidu), případně zvracení.

Závažnější problémy hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Pálení žáhy může znamenat refluxní zánět jícnu (refluxní ezofagitidu) nebo zhoršení příznaků brániční kýly. Velké množství jídla a alkoholu může vést ke krutým bolestem za hrudní kostí, případně k refluxu žaludečního obsahu do úst a při těžší opilosti i k jeho vdechnutí a zápalu plic. Podobně může dojít také k zánětu střev a průjmu (akutní gastroenteritidě nebo enterokolitidě).

U pacientů se žlučníkovými kameny se po tučném jídle může objevit žlučníková neboli biliární kolika. Přestože si mohou být téměř jisti, že k podobným obtížím dojde, často poruší dietní opatření. Biliární kolika se projevuje kolísavou bolestí pod pravým žeberním obloukem, která je způsobena zaklíněním kamínku v krčku žlučníku. Pokud žlučníkový kamínek projde do žlučových cest, může při zaklínění vyvolat žloutenku a akutní zánět břišní slinivky (akutní biliární pankreatitidu). To už jsou závažná onemocnění, vyžadující hospitalizaci v nemocnici. Akutní pankreatitida však může vzniknout jen z konzumace nemalého množství jídla (zvláště tučného) a alkoholu.

Konzumace velkého množství alkoholu, především destilátů, může vyvolat také akutní alkoholický zánět jater (alkoholickou hepatitidu), který je ve 20–30 % smrtelný. Choroby jako žlučníkové kameny, chronická pankreatitida nebo refluxní nemoc jícnu se mohou nemalou konzumací alkoholu zhoršit a projevit.

Jak dostat organizmus zpátky do pohody?

Po Vánocích nebo spíše až po silvestrovských oslavách, kdy se dá očekávat návrat k běžnému životu, často dochází k pokání a ke snahám o odlehčovací, tzv. detoxikační režim, k předsevzetím o správné výživě, hubnutí a dodržování zásad zdravého životního stylu.

Po trávicích obtížích, které si nevynutily návštěvu lékaře nebo hospitalizaci v nemocnici, je vhodné odlehčit jídelníček – na několik hodin až den zcela vynechat jídlo. To však neplatí o tekutinách, dostatečná hydratace organizmu je nezbytná. Můžete pít černý nebo ředěný ovocný čaj, neperlivou minerální vodu. Můžete využít také pitnou kúru, která se užívá v případě obtíží s trávicím traktem i v lázeňských zařízeních – pijte cca 200 ml velmi silně mineralizované vody z tradičního karlovarského Mlýnského pramene 20–40 minut před hlavními jídly.

Podobný režim je nutné zahájit i při očistných kúrách, půstech, detoxikaci... Ať už to nazvete jakkoliv, vždy je podstatné, aby došlo ke snížení příjmu energie a bílkovin, k úpravě střevního mikrobiomu a při projevech onemocnění k jeho uklidnění. Očistný režim by měl zahrnovat stravu, která je lehce stravitelná, má dostatek vlákniny a méně energie. Proto snižte celkové množství energie, konzumaci masných pokrmů, uzenin, jídel s majonézou, tučných sýrů apod., omezte pití sladkých limonád a džusů a nahraďte je minerální vodou. Takový dvoutýdenní režim dokáže upravit zažívání u většiny hříšníků, kteří nemuseli vyhledat pro závažnější problémy lékaře. I v tomto případě můžete využít pitnou kúru s minerální vodou z přírodního léčivého zdroje, která se užívá při obtížích s trávicím traktem, zejména se žaludkem, žlučníkem, žlučovými cestami, slinivkou břišní, játry, dvanáctníkem a tenkým i tlustým střevem. Přiměřené množství velmi silně mineralizované vody je individuální, záleží na hmotnosti těla, věku a zdravotním stavu.

Jak ozdravit sváteční jídelníček?

Není prozíravé pořizovat na svátky přemíru potravin, protože jsou pak lákadlem, ale zároveň i hrozbou pro tělo. »Vyloženě nevhodné jsou příliš tučné a sladké potraviny, které mají vysokou energetickou a nízkou výživnou hodnotu. Velké množství tuku se nachází také v podobě tzv. skrytých tuků (nejsou na první pohled viditelné), například v salámech, paštikách, některých druzích masa, pokrmech z fast foodu, pochutinách, chipsech. Sladkosti dodávají tělu tzv. prázdnou energii, kterou si ukládá do tukových zásob, a navíc zvyšují riziko vzniku zubního kazu.« varuje Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici Praha.

Vánoce bez dobrého jídla si asi nikdo neumí představit, ale i dobrá jídla se dají připravit tak, aby obsahovala méně energie a více prospěšných látek jako vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Upřednostňujte ryby a libové druhy masa (kuřecí, krůtí, králičí, hovězí a vepřové libové maso). Trvanlivé a měkké salámy nahraďte vepřovou nebo drůbeží šunkou. Místo samotné majonézy použijte bílý jogurt s malým množstvím majonézy. Slané tyčinky a chipsy vyměňte za proužky zeleniny nebo tvrdého sýru s jogurtovým dipem. Místo 33% smetany ke šlehání přidejte do pokrmu 12% smetanu na vaření. Výhodnější je cukroví s oříšky, sušeným ovocem, s malým množstvím tuku a cukru.

Základní pravidla pro zdravé vánoční stravování:

  • pravidelnost v jídle je zásadní, proto jezte po 3–4 hodinách menší porce jídla,
  • když doplníte hlavní jídla malou dopolední a odpolední svačinou, nebudete mít nezadržitelný hlad nebo chutě,
  • svačiny využijte k doplnění jídelníčku zeleninou a ovocem, které dodají tělu vitamíny a vlákninu,
  • při přípravě hlavních jídel šetřete volným tukem, olej přidávejte lžící, protože tak ho dáte méně, než když ho budete bez odměření lít,
  • používejte potraviny s nižším obsahem tuků, hlavně skrytých v měkkých a suchých salámech, paštikách apod.,
  • bílé pečivo vyměňte za celozrnné,
  • dodržujte dostatečný pitný režim, do kterého zahrňte minerální vody bohaté na hořčík (Magnesia, Magnesia Extra),
  • nedoslazujte nápoje a ze slazených pijte raději jen ty s nízkým obsahem cukru.

Jak zůstat fyzicky i psychicky fit?

Do vánočního programu zařaďte více aktivního než pasivního odpočinku, například pravidelnou svižnější chůzi. Pohybové aktivitě věnujte každý den optimálně hodinu. Nemusí to být nic, co Vám radikálně zasáhne do programu, počítá se i cesta na návštěvu pěšky, případně částečně pěšky – vystupte z autobusu o pár stanic dřív nebo nechte auto o něco dál a zbytek dojděte. Naplánujete-li si před či po návštěvě takovou procházku, nebudete mít špatné svědomí, když neodoláte nějaké té laskomině ke kafíčku. Důležité je vždy vydávat tolik energie, kolik jí přijímáte v podobě jídla. Pokud máte jídelníček a pitný režim bohatý na energii, o to více energie by bylo potřeba vydávat. A pokud se chcete nějakých kilogramů zbavit, pak musí být výdej energie vyšší než příjem.

Při únavě, vyčerpání a období stresu je vhodné zvýšit příjem hořčíku, minerální látky nezbytné pro dobrou činnost nervové soustavy, svalů a srdce. Hořčík pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby, ale také imunitní systém, který zhoršuje nesprávný přístup ke stylu života. Zvyšuje využití kyslíku v buňkách, a proto je významný pro tvorbu energie, které se často po Vánocích nedostává. Velmi dobře působí i při bolestech hlavy. Hořčík je obsažený v celozrnných výrobcích, mléku a mléčných výrobcích, ovoci a zelenině. Významným zdrojem jsou také na hořčík bohaté přírodní minerální vody a minerální vody z léčivého podzemního zdroje. Zejména pak ty s nízkým obsahem sodíku, které nezatěžují organizmus. Zařazením těchto minerálních vod do pitného režimu zvýšíte přísun tekutin a s nimi i hořčíku.

Dostatečný přísun hořčíku pomáhá zvládnout všechny zátěžové zkoušky, fyzické i psychické, které jsou spojeny například s Vánocemi. Díky němu zvládnete předvánoční stres lépe a užijete si povánoční čas bez únavy, bolestí hlavy a vyčerpání. Společně s dodržováním zásad zdravé stravy, adekvátního pitného režimu a dostatečným pohybem docílíte toho, že Vánoce budou zase více svátky klidu a že do nového roku vstoupíte plni síly a energie.