Přejít k hlavnímu obsahu
x
Voda jako zdroj minerálních látek

Víc než voda, aneb Minerální látky v pitném režimu

O tom, že pitný režim ovlivňuje pozornost i náladu dětí, jsem již psali. Vedle pravidelnosti je u pitného režimu ale vhodné také vybírat a hlídat to, co děti pijí. I samotný nápoj může pomoci, ale i ublížit. Čistá voda jako základ je zlatou cestou. Děti ale raději sahají po sladkých limonádách, které vedle vody přinášejí i spousty prázdných kalorií. A úplně nejhorší cestou je přemíra nápojů s kofeinem, které dětské tělo nejen že nepotřebuje, ale navíc tyto nápoje tělo i zbytečně zatěžují. Například energetické nápoje jsou sice chutné, ale s kofeinem způsobují odvodňění organismu, tedy naprostý opak toho, co má zdravý pitný režim přinést. 

Aby byl pitný režum nejen účelný, ale i zdravý, je dobré sáhnout po přírodní cestě. Voda, čaje, ředěné džusy. Jednou z vhodných variant je i pití minerální vody, které dětem, ale i dospělým vedle životodárné tekutiny dodá i cenné minerální látky a soli. Navíc jsou tyto látky v minerálkách v rozpustné formě, z níž jsou snadno dostupné. »Přírodní vody obsahují směs rozpuštěných iontů a jejich sloučenin. Jako minerální se označuje taková voda, která má z hlediska výživy blahodárné fyziologické účinky dané obsahem minerálních látek, stopových prvků nebo jiných součástí. Některé minerální vody jsou bohaté na jeden prvek (například hořčík, jód, vápník nebo draslík), jiné obsahují směs minerálních látek,« říká Pavel Kohout, primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze a dodává: »minerální vody dosahují různého stupně mineralizace, od půl až po desítky gramů rozpuštěných iontů na jeden litr. Kromě vody tak doplňují větší či menší množství minerálních látek, které tělo využije podle svých potřeb a klinického stavu.«

Vstřebávání minerálních látek

Schopnost organizmu vstřebávat minerální látky závisí na mnoha faktorech, obecně na formě, ve které jsou do těla podávány, na stravě, ze které jsou vstřebávány, na rychlosti peristaltiky, na ostatních minerálních i dalších látkách, které jsou přítomny ve střevě. U některých minerálních látek hraje roli také hladina vitaminů nebo hormonů, případně množství minerálních látek obsažených v těle. Schopnost vstřebávání závisí rovněž na velikosti částic minerálních látek, na jejich rozpustnosti a schopnosti se rozložit. »Minerální látky se lépe vstřebávají z potravy a potravinových doplňků v tekuté nebo koloidní formě, z pevné stravy a pevných potravinových doplňků se vstřebávají hůře. Vstřebávání zhoršuje přítomnost vlákniny, bílkovin nebo tuků ve stravě. Rostlinná strava obsahuje poměrně velké množství minerálních látek, ale jejich vstřebávání je často blokováno fytáty nebo taninem,« vysvětluje Pavel Kohout. Schopnost vstřebat určitou látku ze stravy se nazývá bioavailabilita (biodostupnost).

Minerální látky se z těla vylučují především močí, ale také stolicí a potem. K větším ztrátám dochází při excesivním pocení, při průjmech a při zvracení. Proto je vhodné tyto látky pravidelně doplňovat a to hlavně při zátěži, nebo nemoci.

Důležité minerály

Draslík – hlavní nitrobuněčný kationt, z 98 % v nitrobuněčných tekutinách. Spolu s vápníkem je zodpovědný za správnou funkci svalů včetně srdečního. Jak nízká, tak vysoká hladina draslíku může způsobit poruchu funkce svalů nebo srdce. Do buňky je aktivně pumpován výměnou za sodík, spolu s glukózou, podílí se tedy i na metabolizmu sacharidů. K udržení správné hladiny draslíku je nutný také hořčík. Voda k pití by měla obsahovat přiměřené množství draslíku k doplnění ztrát. Pro běžnou konzumaci není z hlediska bezpečnosti vhodný vysoký obsah draslíku, v indikovaných případech se doplňuje spíše léky nebo potravinovými doplňky.

Hořčík

– druhý nejdůležitější nitrobuněčný kationt. Podílí se především na metabolických reakcích jako součást enzymů, dále na funkci svalů včetně srdečního, správné mineralizaci kostí a zubů. Nejsou známy příznaky předávkování hořčíkem, naopak při jeho nedostatku dochází k únavě, svalové slabosti až křečím, poruchám srdečního rytmu. Přítomnost hořčíku ve vodě k pití je vzhledem k jeho účinkům a nemožnosti předávkování žádoucí.

Vápník

– v největší míře zastoupen v kostech a zubech, kde zodpovídá za jejich pevnost. Hladina vápníku v těle je velmi důležitá, protože se stará o přestup živin přes buněčné membrány, šíření nervového a svalového vzruchu, krevní srážlivost, hojení ran, trávení živin, metabolizmus základních živin a další funkce. Kosti slouží jako zásobárna vápníku, ze které ho organizmus odebírá při snížení jeho hladiny v krvi, což může vést k poškození kostí (osteoporóze). Obsah vápníku ve vodě k pití je žádoucí, především jako doplněk příjmu potravou. Pro nejlepší vstřebání je nutné, aby byl vápník ze solí dostupný a aby byl ve správném poměru s fosfátovými solemi. Předávkování vápníku v důsledku konzumace běžné vody nepřichází v úvahu.

Sodík

- hlavní kationt (kladný iont) v mimobuněčném prostoru a nejvíce zastoupený kov v lidském těle. Jeho hlavní funkcí je udržení vodního hospodářství v organizmu, respektive tekutiny v mimobuněčném prostoru. Vzhledem k vysokému zastoupení kuchyňské soli (NaCl) v naší potravě nemáme v současné době s nedostatečným příjmem sodíku problém. Ten může nastat pouze v případě excesivního pocení při vysokých teplotách okolního prostředí, při horečce, při pracovním nebo sportovním výkonu, zvláště pokud tekutiny hradíme vodou bez obsahu minerálních látek. Voda k pití by měla obsahovat nízké množství sodíku, protože ve stravě je kuchyňská sůl obsažena v dostatečném, až přebytečném množství. Při sportovním výkonu nebo při vysokých teplotách okolního prostředí je nutné čistou vodu nahradit vodou více mineralizovanou, případně speciálními iontovými roztoky. Pacienti, kteří užívají léky na snížení krevního tlaku (diuretika), by měli v letních měsících zvýšit příjem soli nebo snížit dávku těchto léků.

Chloridy

– hlavní anionty (záporné ionty) mimobuněčného prostoru v lidském těle. Vyskytují se především ve formě chloridu sodného (NaCl), a společně se sodíkem se tak podílí na udržování stavu mimobuněčných tekutin a vodním hospodářství. Podílí se také na udržení acidobazické rovnováhy a slouží k tvorbě kyseliny chlorovodíkové v žaludku (HCl), která podporuje trávení bílkovin a chrání organizmus před bakteriemi i dalšími mikroby konzumovanými s potravou. Bílé krvinky tvoří ve svých granulích kyselinu chlornou, kterou používají k likvidaci nežádoucích bakterií.

Vyvážený přírodní koktejl

Pokud se rozhodnete doplňovat tělu prospěšné minerální látky v přírodní a vyvážené formě, sáhněte po přírodní středně mineralizované vodě. Jednou z nich je i Mattoni. »Výhoda minerální vody Mattoni spočívá v tom, že obsahuje minerální látky ve vyváženém poměru a zároveň v dobře dostupné formě, které lidské tělo dokáže snadno vstřebat a využít. Mattoni je tak vhodným doplňkem příjmu minerálních látek ve stravě,« dodává primář. Mattoni je vhodná pro každodenní konzumaci v rámci pitného režimu dospělých i dětí, bez rizika zatížení organizmu minerálními látkami. Hodí se k jakémukoli jídlu stejně jako na žízeň – kdykoli, kdekoli, komukoli.