Přejít k hlavnímu obsahu
x
Jahody nemusejí být jen sladkou dobrotou

Kouzelné jahody

Využijte nabídky samosběru jahod a pořídíte si kilogram tohoto báječného letního ovoce již kolem šedesáti korun. A někde údajně i mnohem levněji. Právě teď je nejvyšší čas využít jahod k obohacení letní kuchyně. Voní nezaměnitelně, sladce a výrazně, barvu mají krvavě rudou a ta báječná chuť!

Patří k nejoblíbenějšímu letnímu ovoci, které je kaloricky chudé (100 g = pouhých 27 kcal), obsahují mnoho vitamínů a minerálů, jsou cenným zdrojem železa. Polyfenoly obsažené v jahodách jsou báječným antioxidantem a působí proti rakovině. Celý rok nesmyslně utrácíme  za špatné jahody z dovozu, přitom ty naše jsou nepřekonatelné.

Než se budeme věnovat některým trikům s jahodami, je myslím dobré vědět, že v lidovém léčitelství se jahody používají k pročištění trávicího ústrojí, pomáhají vyloučit močové kameny, zmírňují bolesti při dně, artróze a revmatismu. Působí jak mírné tonikum na játra a působí antibakteriálně. Působí také při srdečních nemocích, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Jejich desinfekční účinek je výborný i na ekzémy a hnisající rány. Pokud nemáte alergii na jahody, pak si na pleť naneste kaši z rozmačkaných jahod, nechte ji několik minut působit a uvidíte jak prokoukne. Vyčistí se a vybělí.

Naše babičky si jahodami potíraly zuby, aby je měly zářivě bílé díky kyselinám, které jahody obsahují.

V kuchyni využijme především zralé, ale mírně přezrálé jahody na kompoty či marmelády podle klasického tvrzení – co je doma, to se počítá. Pokud máte v mrazáku dost místa, menší a středně velké zcela zdravé plody opláchněte, nechte okapat a v mikroténových sáčcích je zmrazte.

Z čerstvých jahod připravíte do 15 minut skvělou osvěžující limonádu. Na 300 g jahod budete potřebovat šťávu z jednoho citronu, 4 lžíce moučkového cukru, sodovku na dolití a led. Led (asi tři čtvrtiny mixéru) rozmixujte na tříšť, dejte ji do sklenic a přidejte rozmixované jahody s citrónovou šťávu a cukrem. Dolijte studenou sodovkou, ozdobte několika lístky meduňky nebo máty, podávejte s brčkem.

O dortech, koláčích, palačinkách či o jahodových knedlících (kynutých i tvarohových) je zbytečné psát. Každý z nás doma má pár skvělých receptů a umí si s nimi poradit. Ale zkusili jste například kuřecí paličky s jahodovým dipem? Pokud ne – doporučuji. Kuřecí paličky (spodní části stehen) po očištění opláchněte, osušte a naložte do marinády z olivového oleje, hořčice, medu a špetky kari. Maso upečte v troubě, nebo na grilu. Podávejte s dipem připraveným z čerstvých rozmačkaných jahod, zakysané smetany a medu. Zlehka osolte, přidejte špetku čerstvě mletého pepře a nalijte do misky do níž si každý strávník paličky namáčí.

Vynikající jsou jahodové špízy s kousky kvalitního hovězího masa (ideální je svíčkové nebo nízký roštěnec) a kousky bůčku (maso doporučuji nechat marinovat) a plátky kiwi. Špízy pokapejte olivových olejem, opřete a osmažte na pánvi nebo opečte na grilu. Hotové je přelijte dresinkem z francouzské hořčice a medu (1:1).